Когато става дума за пръстени в Космоса, човек веднага се сеща

...
Когато става дума за пръстени в Космоса, човек веднага се сеща
Коментари Харесай

Пръстените в Слънчевата система се срещат по-често, отколкото предполагаме

Когато става дума за пръстени в Космоса, човек незабавно се сеща за необикновено красивия Сатурн. Юпитер, Уран и Нептун също имат пръстени. Ето за какво астрономите дълго време допускаха, че те са присъщи за в действителност огромните планети. Скорошно изобретение обаче слага тази догадка под въпрос. Малките галактически обекти също имат пръстени и учените към този момент знаят по какъв начин съумяват да ги задържат към себе си.

И метеорита Харикло, и планетата-джудже Хаумеа имат пръстени, макар че не имат тези характерности, които съгласно астрономите са значими за задържането им. Например дребни спътници, които да балансират гравитационните талази. Неравномерностите на Харикло и фактът, че Хаумеа е неизмеримо плосък обект, пречи на пръстените да се разсеят и разпилян.

Виж още: Най-странният обект в Слънчевата система

„ Пръстени има към Сатурн, Юпитер, Нептун и Уран. През последните няколко години обаче учените откриха и към Харикло и Хаумеа. Това са първите два дребни обекта, известни на човечеството, които имат пръстени. Смятаме, че пръстените се срещат доста по-често в Слънчевата система, в сравнение с се предполагаше до момента – разяснява доктор Марием Ел Мутамид от Центъра за астрофизика и планетарна просвета към „ Корнел “. – В случая с Харикло и Хаумеа гравитацията е тази мощ, която придържа пръстените. Те са прихванати от гравитационните сили поради странните форми на галактическите обекти. “

Харикло е каменист обект със странна форма. Той се причислява към планетоидите, известни като кентаври. Ако беше сфера, щеше да има диаметър 252 км. Размерите му обаче са сред 200 и 300 км. Изследователите допускат, че съществуването на гигантска планина евентуално трансформира гравитационното поле, създавано от този обект.

Хаумеа е кръстена на хавайската богиня на плодородието. Това е извънредно продълговат и бързо въртящ се обект. Той се върти сам на всеки 4 часа – точно това способства за странната й елипсовидна форма. Една от осите й е два пъти по-дълга от другата.

Тези странности наподобява са основни за задържането на пръстените. Харикло даже има два. Като се има поради обстоятелството, че общоприетите форми са присъщи за по-масивните обекти в Слънчевата система, евентуално към Слънцето има доста други обекти с пръстени. Астрономите подозират от много време, че Хирон (друг кентавър) също има пръстени. Сегашното проучване поддържа теоретично тази концепция.

Можете да прочетете цялото проучване в Nature Astronomy.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР